SADIK YALSIZUÇANLAR VE “ÜSTAD: NUR’DAN BİR DEM” ROMANINDA YAZAR ESER İLİŞKİSİ
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.15306054Anahtar Kelimeler:
Sadık Yalsızuçanlar, Üstad, yazar, eser, roman.Özet
Sadık Yalsızuçanlar roman, hikâye, anlatı, deneme gibi pek çok türde eserler vermiştir. Onun roman ve hikâyeleri postmodern ve sürrealist bir özellik taşır. Romanlarının en önemli özelliklerinden biri de kendisinin ve çevresinin hayatına yer vermesidir. Annesi, babası, kendisi, abla, abi ve yakın akrabaları sık sık romanlarına konu olurlar.
Yalsızuçanlar romanlarında özellikle tasavvufi ögelere de çok yer verir. Mevlâna, Yunus Emre, Muhyiddin İbnü’l-Arabî, İmam-ı Rabbani gibi tasavvuf büyüklerini konu edinir. Üstad: Nur’dan Bir Dem yazarın kendi gençlik yıllarını ve tasavvufi gelişimini anlatan bir romandır. Kendisi üzerinden ninesini, dedesini, babasını, annesini, kardeşlerini, teyze ve dayılarını anlatır. Özellikle romanın başlarında bu yakın akrabaları çok yer tutar.
Roman 47 yaşında masasında yazarken Cemil/Sadık Yalsızuçanlar’ın dayısının ölümünü duyması ile başlar. Cemil bu haberle eski günlerini hatırlamaya ve kaleme almaya başlar. Önce dede, nine, baba, ailedeki insanlar anlatılır. Evde kavga, problem eksik olmamaktadır. Cemil bu huzursuzluklardan kaçmanın yollarını arar. Önce lise aşkı Nigar ile sevgili olur. Daha sonra Asteğmen Muhammet Hoca vasıtasıyla Üstad’ını bulur.
Üstad’ın eserlerini okumaya başlamasının ardından bütün hayatı değişir. Kitapların okunduğu bir eve gidip gelmeye başlar. Hatta tatillerde orada kalır. Nigar’dan ayrılır. Artık kendisini okumaya vermiştir. Okudukça Üstad ile arasında manevi bir bağ oluşur.
Roman geriye dönüşlerle, hatırlamalarla devam eder. Cemil Üstad ile özleşmiştir. Artık rüyalarında bile onu görür. Üniversite okumak için Ankara’ya gider. Kaldığı yerde sürekli okur. Babası, annesi ölmüştür. Ancak Üstadı ile olan manevi bağı hiç eksilmeden devam eder. Roman yazarın içinde kendisini ve çevresini yazdığı otobiyografik bir eserdir.
İndirmeler
Referanslar
Akçay, Ahmet Sait. (2006). Bellekteki Huriler: İslamcı popülist Kültüre Eleştirel Bakış. İstanbul: Selis Yayınları.
Çayır, Kenan. (2008). Türkiye’de İslamcılık ve İslami Edebiyat, Toplu Hidayet Söyleminden Yeni Bireysel Müslümanlıklara. (2.b.). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
Çelik, Aykut. (2014). Sadık Yalsızuçanlar’ın Öykülerinde Yapı ve İzlek. Elazığ: Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi,
Çopur, Yusuf. (11.02.2016). “Bir Aşk Hikâyesi: Yaman Dede”. Star Gazetesi Kitap Eki, http://www.star.com.tr/kitap/bir-ask-hikâyesi-yaman-dede-haber-1088416/, [Erişim Tarihi: 02.05.2018]
Erkol, Çimen Günay. Çalışkan, Uğur. (2016). “1960’lardan 28 Şubat’a Cemaati Romanlarla Cihat Etmek: Siyasal İslam’ın Popüler Tezahürleri”. C.3, Ankara: Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Kültürel Çalışmalar Dergisi.
Göle, Nilüfer. (1991). Modern Mahrem: Medeniyet ve Örtünme. İstanbul: Metis Yayınları.
Kaplan, Mehmet. (2012). Türk Edebiyatı Üzerine Araştırmalar 1. İstanbul: Dergâh Yayınları.
Özen, İbrahim. (10.05.2018). Türk Edebiyatı isimler Sözlüğü, Ahmet Yesevi Üniversitesi, https://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/sadik-yalsizucanlar.
Taş, Cumhur. (2009). Çağdaş Türk Romanında Din ve Tasavvuf (1980 Sonrası). Van: Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Türkmenoğlu, Sevgül. (2015). “Türk Romanının Din Algısına Popülist Bir Durak”. Almanya: Uluslararası Dil Eğitimi ve Öğretimi Dergisi.
Umurhan, Sıtkı Hidayet. (2019). Sadık Yasızuçanlar’ın Romanları ve Romancılığı Üzerine Bir Değerlendirme. Afyon: Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Yalçın, Alemdar. (2003). Siyasal ve Sosyal Değişimler Açısından Cumhuriyet Dönemi Çağdaş Türk Romanı. Ankara: Akçağ Yayınları.
Yalsızuçanlar, Sadık. (2014). Üstad: Nur’dan Bir Dem, İstanbul: Timaş Yayınları.
Yalsızuçanlar, Sadık. (Ekim, Kasım, 2000). “Öykü Soruşturmaları: Sadık Yalsızuçanlar”. Ankara: Hece Türk Öykücülüğü Özel Sayısı. S. 46–47.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 EUROASIA JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES & HUMANITIES

Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.