Kolektif Üretim Modellemelerinde Pazarlama, Planlama, Karaverme Sürecinde Yöneticilerin ve Yapay Zeka Modellemelerinin Karsılaştırılması
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.12702790Anahtar Kelimeler:
Hibrit model, Kalkınma, Refah, Tarımsal işletme, KooperatifÖzet
Medeniyetin oluşma sürecinde, hayvanların evcilleştirilmesi ve tarımsal faaliyetler başlangıç noktası olarak kabul edilmektedir. Kentlerin kurulma sürecinde takas ekonomisi ve pazarların kurulması ilk iktisadi olaylarının ortaya çıkması sonucunu doğurmuştur. Aile ekonomisi ve aile çiftçiliği arasındaki sıkı ilişkiler esnaf ve zanaat kavramlarını ortaya çıkarmıştır. Endüstri devrimi ve makinelerin üretimde kullanılması ile tarımsal üretiminde makineler insan emeğine üstünlük sağlamışlardır. Dünyada tarımsal üretimin, makinelerin etkin kullanımı ile ürünlerde artışı da beraberinde getirerek geliştiği görülmüştür. Tarımsal alanda çalışan işgücü şehirlere yerleşerek metropol kültürüne katkıda bulunmuştur. Aile çiftçiliğinin ve aile işletmeciliğinden küresel tarım şirketlerine geçiş sürecinde çok uluslu firmalar dünya tarımında belirleyici rol oynamışlardır. Çok uluslu şirketlerin ilaç, tarım, gıda alanlarında kartel haline gelmeleri az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ciddi kaygıların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu bağlamda çalışmamızda, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde tarımsal üretimi artırmak için tarımsal işletmelerde, birlikler, kooperatifler ve tarımsal şirketlerde yapay zeka uygulamalarının karar vermede ve planlamada uygulandığı bir hibrit modelin, ülkemiz tarım politikalarına entegre bir şekilde sürdürülebilmesini amaçlayan çalışmaların başarılı olma olasılıklar araştırılmıştır.
İndirmeler
Referanslar
Abdürrahim, S. (2022). Yapay Zeka. Şanlı Urfa: Şanlı Urfa Milli Eğitim Müdürlüğü.
Akgöz S.Sedat (2023,1). Ahilik ve İmece Modelinin Uygulamalı Eğitimdeki Önemi. 21. Yüzyılda Eğitim ve Toplum , 25-40.
Akgöz S.Sedat (2023,2). Bask Mondregon Modelinin Türkiye de Uygulanabilirliği. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergii , 35-48.
Akgöz S.Sedat, Solmaz Turgay. (2015). Ekonomik Bağımsızlık ve Kooperatifçilik. Karabük Üniveristesi Milletler arası Bildiri (s. 541-559). Karabük: Türk Kooperatifçilik Kurumu.
Belde, Ö. D., & Doğan, M. (2022). Yapay Zekânın Denetim ve Kontrolü İçin Bütünleşik Yapay Zekâ Mantıksal Çerçevesi1. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi .
Burçin, K. (2017). Artıları ve Eksiklikleri ile Yapay Zeka. Konya: Konya Ticaret Odası.
Emin, A. B., & Erabay, B. (2022). Yapay Zekâ Sosyolojisi Üzerine Bir Değerlendirme. GaziaAntep Unıversity Journal Of Sciences , 326-337.
Ercan, Ö. (2020). Yapay Zekâ ve İnsanlığın Geleceği. Bilişim Teknolojileri ve İletişim: Birey ve Toplum Güvenliği ,Tuba , 90-118.
Eşref, A., Afyonluoğlu, M., Güvenir, A. H., & Ergin, O. (2020). Türkiyede Yapay Zekanın Gelişimi İçin ve Öneriler. 2020: Türkiye Bilişim Derneği.
Harun, P. (2006). Yapay Zeka. Journal Of Yaşar Unıversity , 89-93.
Manar, A. (2022). Pazarlamada Yapay Zeka Kullanımı. İşletme ve Girişimcilik Araştırmaları Dergisi .
Sedat, A. S., & Emre, E. (2012). Ahiliğin Örgüt Modellerine ve Kooperatifçiliğe Katkıları. Üçüncü Sektör , 134-157.
Taha, K. A. (2023). Eğitimde Yapay Zeka. Uluslararası Maarif Milli Eğitim Dergisi .
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 EUROASIA JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES & HUMANITIES
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.