Sistemlerin Sistemi: Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) ve İşletme Faaliyetlerine Etkisi
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.12702740Anahtar Kelimeler:
Teknolojik Değişimler ve Büyüme, İşgücü ve İstihdam, İşletme Yapısı, İmalat İşletmeleri, Muhasebe ve FinansÖzet
Ülkelerin gelişiminde, ekonominin lokomotifi olan imalat işletmeleri çok önemidir. Gelişmekte olan ülkelerin başında olan Türkiye’deki işletmelerin %99,7'sini küçük ve orta büyüklükteki işletmeler oluşturmaktadır.
KOBİ kapsamındaki bu işletmeler ülkedeki istihdama katkıları, istihdam edilen personel maliyetleri, ekonomiye katkısı dikkate alındığında toplam cirosu ve toplam üretim değeri dikkate alındığında azımsanamayacak derecede bir yere sahiptir. Bu nedenle, çalışmamızda KOBİ kapsamında Ankara ilinde makine imalatı ile faaliyet gösteren bir işletmeye yer verilmiştir.
İşletmenin teknolojik değişimlere yönelik alınan üst yönetim kararları sonucunda istihdama katkısı ve işletme yapısında meydana gelen değişiklikler incelenmiştir.
Yönetim tarafından alınan kararlarda kurumsal kaynak planlaması (ERP) ile elde edilen muhasebe verileri ışığında mali analizler yapılmış ve elde edilen veriler ışığında teklif ve önerilerde bulunulmuştur.
İndirmeler
Referanslar
Aktaş, R., Koçak, A., & Acar, V. (2010). Kurumsal Kaynak Planlaması, Teori ve Bilgisayar Destekli Uygulama Senaryoları. Ankara: Gazi Kitapevi.
Aydoğan, E. (2008, Ağustos). Kurumsal Kaynak Planlaması. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, s. 109.
Büyükmirza, K. (2012). Maliyet ve Yönetim Muhasebesi. Ankara: Gazi Kitapevi.
Çetinoğlu, T., Kurnaz, N., & Şen, Y. (2011, Ağustos). Kurumsal Kaynak Planlaması: Yönetsel Karar Verme Açısından CP Group Uygulaması. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, s. 143.
Davenport, T. (2000). Mission Critical: Realising The Promise of Enterprise Systems. Harvard: Harvard Business School Press.
Demir, V., & Bahadır, O. (2006, Eylül). Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı-MÖDAV, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 8(3).
Gök, M. Ş. (2005). ERP Sistemlerinin Firma Performansına Etkileri Üzerine Bir Saha Araştırması. İstanbul: İstanbul Ticaret Üniversitesi V.Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu Bildiriler Kitabı.
Işıktaş, İ. (2014). Kurumsal Kaynak Planlaması ve İşletme Maliyetleri ile Yönetime Stratejik Kararlar Alma Açısından Katkıları Üzerine Örnek Bir İmalat Sanayi İşletmesi Çalışması. Kütahya: Dumlupınar Üniversitesi, SBE, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Poston, R., & Grabski, S. (2001). “Financial Impacts of Enterprise Resource Planning Implementations”. International Journal of Accounting Information Systems, s. 276.
Spathis, C., & Constantinides, S. (2004). Enterprise Resource Planning Systems' Impact on Accounting Processes. Business Process Management Journal, Vol:10, No:2.
TUİK. (2022, Aralık 26). Küçük ve Orta Büyüklükteki Girişim İstatistikleri, 2021. tuik.gov.tr: https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Small-and-Medium-Sized-Enterprises-Statistics-2021-45685 adresinden alındı
Yükçü, S., & Özkan, S. (2003). Teknolojik Gelişmelerin Maliyet Muhasebesine Etkileri. XXII.Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, (s. 156). Antalya.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 EUROASIA JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES & HUMANITIES
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.