Youtube’u bir Yavaş Gazetecilik Mekânı Olarak Aracılayan Gazeteciler: Fatih Altaylı Örneği
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10443080Anahtar Kelimeler:
Dijitalleşme, haber, yavaş gazetecilikÖzet
Dijitalleşme sürecinde radikal bir dönüşüm yaşayan alanların başında kuşkusuz ki gazetecilik gelmektedir. Haber üretim, paylaşım ve dağıtım süreçlerinin dijital çağda değiştiği olgusundan hareketle gazetecilik kavramının niteliği de yeni görünümler elde etmiştir. Buna göre artık habercilik faaliyetini oluşturan tüm süreçlerin ‘hız’ ile inşa edildiği bir çağda bilgi de hızlı bir şekilde elimizde tutamadığımız, gözümüzle takip edemediğimiz ya da zihnimizde yoğuramadığımız bir akışkanlığa bürünmüştür. Dijital çağın getirdiği hız ve ileri zaman anlayışıyla artık haberlerin sunduğu bilgiler, anlık kavranan, derinlemesine inilmeden zihnimizde yüzergezer bir zeminde yer işgal eden geçici bir veri olarak deneyimlenmektedir. Bu sorunu bir yandan tanımlayan bir yandan da ona karşı bilginin niteliğini öne çıkararak bir çözüm üreten bir kavram olarak ‘yavaş gazetecilik’, günümüzde kısaltılmış, kalıplara ve niceliğe indirgenmiş haberciliğin mevcut konumunu değiştirme ve bilginin tarihsel, kültürel, sosyal ya da siyasal arka planını ve bağlamını ortaya koyma vaadini taşımaktadır. Bu bağlamda da geleneksel medyanın kurumsal yapısından bağımsız olan ve bilginin üretilmesi ve kullanılması anlamında kullanıcılarına demokratik yaklaşan bir platform olarak ‘Youtube’un bir yavaş gazetecilik örneği olabileceği savından hareketle, bu platformda yayın yapan özgür bir gazeteci olarak Fatih Altaylı’nın Youtube programları ve kullanıcıların bu haber programına yaptıkları yorumlar incelenmiştir. Altaylı’nın programının teknik özelliklerinin ve haberi tüketen bireyler olarak programa yorum yapan kullanıcıların yavaş gazetecilik kavramının idealleriyle örtüşen boyutları ortaya konmaya çalışılmıştır.
İndirmeler
Referanslar
David, A. Ben, Soffer, Oren. (2018). User comments across platforms and journalistic genres. Information, Communication & Society. doi:10.1080/1369118X.2018.1468919.
Megan Le Masurier (2015). What İs Slow Journalism?, Journalism Practise. 9: 2. 138-152.
Berkey-Gerard, Mark. (2009). “Tracking the ‘Slow Journalism’ Movement.” Campfire Journalism Blog, July 29. http://markberkeygerard.com/?s=slow+journalism&submit=Search.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 EUROASIA JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES & HUMANITIES
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.