AZERICE METINLERDE NEDEN-SONUÇ KAVRAMI VE İLİŞKİLERİ

Yazarlar

  • Gunel Akhmedova azerbaijane

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.7757491

Anahtar Kelimeler:

metin, neden-sonuç kavramı, neden-sonuç ilişkileri, nedensel bağlayıcılar, zihinsel düşünme

Özet

Bir konser, belleğin, zihinsel sözlüğün, kavramsal sistemin ve beyin dilinin, dünya görüşünün, bilgi kuantumunun işleyen bir birimidir. Bir kavram, hafızada saklanan bir anlamı olan, algısal tipleştirilmiş parçalardan oluşan zihinsel bir yapıdır.

Sebep ve sonuç da insan düşüncesinin önemli bir birimidir. Düşünce sürecimizin büyük bir kısmı sebep ve sonuçtur. Bu kavram, nedensel bilgiyi bilişsel alanda depolar.

Makalede, Azerbaycan halkının neden-sonuç kavramının ulusal kültürü ve ulusal özellikleri yansıtan bir veya diğer yönleri incelenmektedir. Sebep-sonuç kavramının iç yapısı, bireysel katmanları analiz etme sürecinde ortaya çıkar.

Metindeki neden-sonuç yapısının oluşumu, derin bilişin üzerinde sözdizimsel düzeyde sunumda incelenir. Bilişsel düzeyde neden-sonuç kavramları arasında bir ilişkinin oluşumu gözlenir, ilişki, ilişki bir makro önerme koşullarında oluşturulur.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Explanatory dictionary of the Azerbaijani language. in 4 volumes, IV volume, S-Ş. Baku, Elm, 1987.

Rustamov Y. Fundamentals of Philosophy. Baku, Elm publishing house. Azerbaijan University Publishing House, 2004.

Khudiyev Nizami. History of the Azerbaijani literary language. Baku, "Science and Education", 2018.

Kormushin I.V. On grammatical and lexical in verbal causatives (based on the Turkish language). Türkological collection. Publishing house "Science", Main Editorial Office of Eastern Literature, M., 1966

Hasanova E. The role of conjunctions in the formation of various syntactic structures. Topical issues of the morphology of the Azerbaijani language. Azerbaijan State University, 1987.

Yayınlanmış

2023-03-21

Nasıl Atıf Yapılır

Akhmedova, G. (2023). AZERICE METINLERDE NEDEN-SONUÇ KAVRAMI VE İLİŞKİLERİ. EUROASIA JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES & HUMANITIES, 10(30), 72–79. https://doi.org/10.5281/zenodo.7757491

Sayı

Bölüm

Makaleler