SPORCULARIN REKREATİF FAALİYETLERE KATILMA DURUMLARI

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.7038571

Anahtar Kelimeler:

Rekreatif faaliyet, sporcu, cinsiyet

Özet

Bu çalışmanın amacı sporcuların rekreatif faaliyetlere katılma durumlarının araştırılması ve katıldıkları bu rekreatif faaliyetlerin yarışma performansı üzerine etkisinin olup olmadığının incelenmesidir. Çalışmaya Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 18-28 yaş aralığında 83 erkek 67 kadın olmak üzere 150 sporcu katılmıştır. Çalışmaya dahil edilme kriterleri arasında “aktif olarak spor hayatına devam etmek” kriteri yer almaktadır. Araştırmacı tarafından sporcuların demografik bilgilerini ve rekreatif etkinliklere katılma durumları ile ilgili bir anket formu hazırlanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi için Binomial test ve k kare testleri kullanılmıştır.

“Rekreatif Faaliyetlere Katılıyor musunuz” sorusuna “hayır” cevabı verenlerin oranı %27 iken, “evet” cevabı verenlerin oranı %73’dür. Sporculardan rekreatif faaliyetlere katılanların oranı, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde katılmayanlardan daha yüksektir (p<0.01). “Haftada Kaç Kez Rekreatif Faaliyetlere Katılıyorsunuz” sorusuna  “1-2 kez” cevabı verenlerin oranı %69 iken, “3-5 kez” cevabı verenlerin oranı %31’dir. Sporculardan rekreatif faaliyetlere haftada 1-2 kez katılanların oranı, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde haftada 3-5 kezden daha yüksektir (p<0.01). “Rekreatif Faaliyetler Yarışma Performansınızı Etkiliyor mu” sorusuna “hayır” cevabı verenlerin oranı %40 iken, “evet” cevabı verenlerin oranı %60’dır. Sporculardan yarışma performansı etkilenenlerin oranı, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkilenmeyenlerden daha yüksektir (p<0.01). Faaliyetlere katılma durumlarının, Faaliyetlere katılma sayılarının ve Rekreatif faaliyetlerin performansı etkileme durumunun erkekler ile kadınlar arasında istatistiksel olarak farklı olmadığı tespit edilmiştir (p>0.05).

Sonuç olarak spor yapan kadınlar ile erkeklerin rekreatif faaliyetlere katılma durumlarının farklılaşmadığı görülmüştür. Sporcuların rekreatif faaliyetlere katıldıkları ve bu katılımı haftada 1-2 kez ile sınırlı tuttukları ve rekreatif faaliyetlere katılımın performanslarını etkilemediği görülmektedir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Ağılönü, A., & Mengütay, S. (2009). Yerel yönetimlerde rekreasyon hizmetleri ve model belirleme. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6(2), 160-176.

Çınar, V., & Sanioğlu, A. (2004). Farklı branşlardaki Beden Eğitimive Spor Yüksek Okulu öğrencilerinin rekreasyon faaliyetlerine katılımlarının değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (11), 261-271.

Emniyet, N. (2018). Türkiye’deki rafting ve akarsu kano slalom sporcularının spora başlama nedenleri ve beklentilerinin belirlenmesi (Master's thesis, Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü).

Görücü, A. (2001). Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında okuyan öğrencilerin spor yapma amaçları ve spora yönlendirilmelerinde etken olan faktörler (Konya Örneği), Yüksek Lisans Tezi, Konya.

Hekim, M. (2015). Boks sporcularının sporda ısınma ve soğuma çalışmaları konusundaki bilgi ve alışkanlık düzeylerinin incelenmesi. Uluslararası Spor Bilimleri Dergisi, 1(1), 52-63.

Kaya, M. (2014). Ankara'da performans sporu yapan yüzme sporcularının yüzmeye başlama nedenleri ve beklentilerinin belirlenmesi/The reasons of begining swimming and expectations of swimmers who do the performance sport in ankara.

Kocaer, G. (2019). Beden eğitimi ve spor öğretmenleri ve adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutum, serbest zaman ilgilenim ve rekreasyon faaliyetlerine yönelik fayda düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi (Bartın ili örneği (Master's thesis, Bartın Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü).

Özkalp, E. (1993). Davranış Bilimlerine Giriş (Vol. 1355). Anadolu Universitesi.

Ramazanoğlu, F., Altungül, O., & Özer, A. (2004). Sportif açıdan rekreasyon etkinliklerinin değerlendirmesi. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 3(1), 199-202.

Şeras, H. (2017). Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışanlarının katıldıkları serbest zaman etkinliklerinden tatmin olma ve algılanan özgürlük düzeylerinin incelenmesi (Master's thesis, Bartın Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü).

Üstün, Ü. D. (2013). Beden Eğitimi ve Spor ve Yüksekokulu öğrencilerini rekreatif faaliyetlere katılmaya motive eden faktörlerin araştırılması (Master's thesis, Sağlık Bilimleri Enstitüsü).

İndir

Yayınlanmış

2022-08-31

Nasıl Atıf Yapılır

ATAN, T. . (2022). SPORCULARIN REKREATİF FAALİYETLERE KATILMA DURUMLARI. EUROASIA JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES & HUMANITIES, 9(27), 7–12. https://doi.org/10.5281/zenodo.7038571

Sayı

Bölüm

Makaleler