EĞİTİMSEL DENETİM MODELLERİ IŞIĞINDA BAZI ÇIKARIMLAR
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7038860Anahtar Kelimeler:
Eğitsel Denetim, MEB, Okul Müdürü, ÖğretmenÖzet
Eğitim kurumlarının bekleneni verebilmeleri; kendilerini dönemin gereklerine göre güncellemeleri ile mümkün olmaktadır. Dönemsel gereklilikler; teknolojik gelişmelerden ziyade başarılı sayılan eğitim otoritelerinin genel kabullerini ifade etmektedir. Benzer beklentiler kapsamında öğretmenlerin mesleki gelişmelerini sürekli kılarak kendilerini geliştirmeleri, modern eğitim sisteminin bir talebidir. Öğretmenlerin mesleki gelişimlerini tek başlarına sürdürmeleri yerine, çağdaş eğitim kuramlarında bu görev denetim birimlerinden beklenmektedir. Eğitim sürecini etkili kılmak amacı ile birçok denetim modeli geliştirilmiştir. Bunlar arasında bilimsel denetim ve gelişimsel denetim gibi denetim modelleri sıralanabilir. Motivasyon ve verimlilik ise günümüzün temel kavramları arasında yer almaktadır. Bu anlayışın varsayımı ise eğer öğretmenler motive olur ve öğretim programı tam olarak uygulanırsa okul amaçları gerçekleşmiş ve kurumsal verimlilik sağlanmış olacaktır. Ancak bu süreçte denetim aygıtları danışmanlık ve yol göstericilik gibi önceden belirlenen temel ilkeler doğrultusunda bağımsız bir işleve sahip olmalı, okulu amaçlar ekseninde etkili kılmalıdır. Bu çalışmada bazı denetim modelleri teorik olarak incelenerek, özellikle taşra teşkilatımızda kullanılan mevcut denetim yöntemlerine birtakım güncel tespitler ve çözüm önerileri getirilecektir.
İndirmeler
Referanslar
Arıkan, N. İ. (2021), Digital Currencies: Some Theorical and Practical implications, Ö. Kaya içinde, Reserarch and Evaluations in Social Administrative and Educational Sciences (323-359), Ankara: İKSAD Publishing House.
Aydın, M. (2005), Eğitim Yönetimi: Kavramlar, Kuramlar, Süreçler, İlişkiler (Örgütsel Davranış). (7. Baskı). Ankara: Hatipoğlu Basım ve Yayım.
Aydın, A. & Uysal, Ş. (2014). Türkiye ‘De Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi Alanındaki Doktora Tezlerinin İncelenmesi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(1), 177-201. Aypay, A. (2016). Eğitim Yönetimi ve Denetimini Alanının Geleceği ve Durumu Aypay, A. (Yay.haz.), Türkiye Eğitim Yöneticiliği ve Maarif Müfettişliği, (s.1-2-18- 19 Ankara: Pegem Akademi Yay. Gökçe, A. T. (2009). Bilimsel yönetim anlayışında denetim. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (18), 74-89.
İlğan, A., & Adana, K. M. (2006). Hatay ili ilköğretim müfettişleri ve öğretmenlerinin farklılaştırılmış denetim modelini benimseme ve kamu ilköğretim okullarında uygulanabilir bulma düzeyleri. Unpublished doctoral dissertation, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Glanz, J., Shulman, V., & Sullivan, S. (2007). Impact of Instructional Supervision on Student Achievement: Can We Make the Connection?. Online Submission.
Glatthorn, A. A. (1997). Instruction and the learning environment. National Association of Secondary School Principals. NASSP Bulletin, 81(588), 118.
Glickman, C. D., Gordon Glickman, C. D., Gordon, S. P., & Ross-Gordon, J. M. (2013). The basic guide to supervision and instructional leadership (3rd ed., pp. 250-262). Boston: Pearson
Göktaş, A. (2008). İlköğretim okulu müdürlerinin ve ilköğretim müfettişlerinin ders denetimine ilişkin yeterliklerinin sınıf öğretmenlerince değerlendirilmesi (Kırıkkale il örneği). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırıkkale. İlğan, A. (2014). Okul müdürünün öğretimsel denetim davranışları ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 4(1), 1-23.
Thobega, M., & Miller, G. S. (2003). Relationship of instructional supervision with agriculture teachers job satisfaction and their intention to remain in the teaching profession. Journal of Agricultural Education, 44(4), 57-66.
Yılmaz, H. (2013). İş stresi Batarya’sının Genel İş Doyumu Ölçeği’nin Revize Edilmesi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı. İstanbul.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 EUROASIA JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES & HUMANITIES
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.