Solution-Focused Therapy in Major Depressive Disorder: A Case Report

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.12769932

Keywords:

depression, major depression, solution-focused therapy

Abstract

This study was conducted based on the DSM-5 diagnostic criteria. A solution-focused therapy approach was adopted during therapy sessions, and the individual participating in the sessions was a female client in young adulthood. The client presented with complaints such as loss of interest, fatigue, feelings of inadequacy, and difficulty in focusing. The client, who had previously been diagnosed with major depression, was initially provided with information about the therapy process and received psychoeducation. Throughout this process, techniques such as miracle question, exceptions, scaling questions, reframing, and compliments were used within the framework of the solution-focused therapy approach to facilitate the discovery of the client's strengths, leading to the achievement of identified goals and the termination of therapy.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aygür Böke, M. (2023). 18-65 yaş arası bireylerde yeme tutumu ve duygusal yeme davranışının majör depresyon ile ilişkisi (Yüksek Lisans Tezi). Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Kayseri.

Baki, H.E. (2022). Majör Depresyonda İntihar Davranışının Tepkisel Saldırganlıkla İlişkisi: Testosteron ve Kortizol Değişiminin Rolü (Uzmanlık Tezi). Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ankara.

Erken, Y. (2023). Majör Depresyon ve Bipolar Depresyonda Depresyon Belirleyicileri ile Kronotip ve İntihar Riski İlişkisi. (Uzmanlık tezi). T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Tıp Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı.İstanbul.

Esendağ, A. N. (2022). Sanat terapisiyle desteklenmiş çözüm odaklı kısa terapinin algılanan stres düzeyine etkisi (Yüksek lisans tezi). Karabük Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Sosyal Hizmet Anabilim Dalı.

Gökçeoğlu, R. (2021). İntihar girişimi olan ve olmayan majör depresyon ve bipolar bozukluk tanılı hastalarda bilişsel işlevlerin değerlendirilmesi (Yüksek lisans tezi). Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı.

Halisçelik, M. (2021). Majör depresyon ile narsisistik kişilik bozukluğu arasındaki ilişkinin araştırılması (Yüksek lisans tezi). Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Herdi, O. (2019). Majör depresyonda psikoz benzeri yaşantılar ile bu yaşantıların içgörü ve kendine yansıtma ile ilişkisi (Uzmanlık tezi). Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı.

Karaca, A. (2023). Psikotik bozukluk ve duygudurum bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde peroksizom proliferatif aktivatör gama reseptörünün serum düzeyinin duygudurum, yürütücü işlevler ve kan biyobelirteçleri ile ilişkisi. (Uzmanlık tezi). Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı.Bursa.

Köktürk, A. (2020). Majör depresyon hastalarında aşırı besin isteği ile beslenme durumu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. (Yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı.

Özbay, A. (2017). Sanal zorbalığa maruz kalan ergenlerin çözüm odaklı kısa süreli terapi yönelimli psiko-eğitim programının psikolojik belirtiler ve sanal mağduriyete etkisi (Doktora tezi). Sakarya Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı.

Özdağ, M. (2021). Grupla Yapılan Bilişsel Davranışçı Terapi Ve Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapinin Lise Öğrencilerinde Sınav Kaygısına Etkisinin Karşılaştırmalı İncelenmesi (Yüksek Lisans Tezi), İstanbul Gelişim Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı, Klinik Psikoloji Bilim Dalı.

Özden, H. C. (2022). Sağlıklı kişilerde ve majör depresyon hastalarında bilişsel esneklik, duygu düzenleme parametreleri, büyüsel düşünce ve kalp hızı değişkenliği arasındaki ilişkilerin incelenmesi (Uzmanlık tezi). Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ankara.

Say, G. (2020).Majör Depresif Bozuklukta Mükemmeliyetçilik. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar,12(4), 562-574.

Şanlı, İ. (2023). Depresyon algısı yüksek gönüllülere uygulanan bilişsel davranışçı terapinin BDT ve çözüm odaklı terapinin karşılaştırılması (Yüksek lisans tezi). Nişantaşı Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı.İstanbul.

Yazar, R. (2022). Majör Depresif Bozukluk Tanılı Bireylerde Erken Dönem Uyumsuz Şemalar İle Depresyon Düzeyi Arasındaki İlişkide Kişiler Arası İlişki Tarzlarının Aracı Rolü (Yüksek Lisans Tezi). Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı, Klinik Psikoloji Bilim Dalı, Diyarbakır

Published

2024-06-25

How to Cite

Demir, S., & Karaaziz, M. . (2024). Solution-Focused Therapy in Major Depressive Disorder: A Case Report. EUROASIA JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES & HUMANITIES, 11(38), 146–152. https://doi.org/10.5281/zenodo.12769932

Issue

Section

Articles