Küreselleşmenin Sendikalar Üzerindeki Etkileri
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.11213551%20Anahtar Kelimeler:
Küreselleşme, Sendikalar, Neoliberalizm, ÖzelleştirmeÖzet
Küreselleşme, dünya çapında ekonomik, sosyal ve siyasi alanlarda köklü değişikliklere yol açan bir süreçtir. Bu bağlamda sendikalar üzerindeki etkileri tartışmalıdır. Bazı araştırmacılara göre küreselleşme, sendikaların mücadele alanını genişletmiş ve uluslararası dayanışma olanaklarını artırmıştır. Öte yandan, artan küresel rekabet ve işgücü piyasalarındaki esneklik talepleri sendikaların güç kaybetmesine ve mücadele alanlarının daralmasına neden olabilmektedir. Küreselleşmenin sendikalar üzerindeki etkileri ülkeden ülkeye ve sektörden sektöre farklılık gösterebilir. Bazı durumlarda sendikalar küresel düzeyde işbirliği yaparak ortak çözümler bulabilirken, diğer durumlarda ulusal düzeyde daha sıkı mücadele etmek zorunda kalabilirler. Küreselleşme, sendikalar üzerinde karmaşık bir dizi etkiye yol açmıştır. Uluslararası ticaret ve rekabetteki artış, şirketler üzerinde maliyetleri düşürme baskısı yaratarak ücretleri ve çalışma koşullarını etkilemiştir. Dış kaynak kullanımı ve offshoring iş kayıplarına ve sendikaların pazarlık gücünün azalmasına yol açmıştır. İş süreçleri daha parçalı hale gelmiş ve sendikaların etkili bir şekilde örgütlenmesini zorlaştırmıştır. Ancak küreselleşme aynı zamanda sendikalar arasında sınır ötesi dayanışmayı teşvik etmiş, bilgi ve strateji paylaşımını mümkün kılmıştır. Ulusal politika ve düzenlemelerdeki değişiklikler sendikalar için yasal çerçeveyi etkilemiştir. Küresel sendikaların ortaya çıkışı ve artan işbirliği, dünya çapında çalışanların karşılaştığı ortak sorunları ele almayı amaçlamaktadır. Küreselleşmenin etkisi sektörler arasında farklılık göstermekte, uluslararası rekabete maruz kalan sektörler diğerlerine göre daha önemli zorluklarla karşılaşmaktadır. Genel olarak, küreselleşme sendikalar için hem fırsatlar hem de engeller sunmaktadır. Ancak, küreselleşmenin sendikalar ve sendikaların geleceği üzerindeki olumsuz yansımaları çok daha büyük olmuştur. Bu çalışma, küreselleşmenin sendikalar üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla hazırlanmıştır.
İndirmeler
Referanslar
Ar, K.N. (2015). Küreselleşme Sürecinde İstihdam ve Sendikacılık. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 10(1).
Çelik, A. (2006). Yeni Sorun Alanları, Eğilimler ve Arayışlar: Sendikaların Yeni Dünyası. In F. Sazak (Ed.), Türkiye’de Sendikal Kriz ve Sendikal Arayışlar (ss. 12-74). Epos Yayınları.
Çubuk, A. (1979). Sosyal Politika. AİTİA Yayınları.
Dikmen, A. A. (2006). Bir İlkel Birikim Aracı Olarak Özelleştirme Ve Taşeronlaştırma. Genel-İş Emek Araştırma Dergisi, Ocak.
Engels, F. (1973). İngiliz İşçi Hareketleri. (Ş. İlkin, Çev.). Yücel Yayınları.
Friedman, T. L. (1999). The Lexus and the Olive Tree. Farrar, Straus Giroux.
Giddens, A. (2000). Elimizden Kaçıp Giden Dünya: Küreselleşme Hayatımızı Nasıl Yeniden Şekillendiriyor? (O. Akınbay, Çev.). Alfa Yayınları.
Hançerlioğlu, O. (1993). Ekonomi Sözlüğü. Remzi Kitabevi Yayınları.
Işıklı, A. (1995). Sendikacılık ve Siyaset, Cilt 1. Öteki Yayınları.
Koç, Y. (1998). Türkiye’de Sendika Üyeliği ve Sendikalı İşçiler. In Türkiye Sendikacılık Ansiklopedisi, Cilt 3 (s. Kültür Bakanlığı ve Türkiye Ekonomik Toplumsal Tarih Vakfı). İstanbul.
Mahiroğulları, A. (2001). Türkiye’de Sendikalaşma Evreleri ve Sendikalaşmayı Etkileyen Unsurlar. C.Ü. İktisadi ve İdari İlimler Dergisi, Cilt 2(1).
Mumcuoğlu, M. (1979). Sendikacılık-Siyasal İktidar İlişkileri. Doruk Yayınları.
Munck, R. (2003). Emeğin Yeni Dünyası. (M. Tekçe, Çev.). Kitap Yayınevi.
Oran, B. (2001). Küreselleşme ve Azınlıklar (4. Baskı). İmaj Yayınevi.
Öngider, S. (1994). Kriz ve Sendikal Hareket. Devinim Yayınları.
Şenkal, A. (2005). Küreselleşme Sürecinde Sosyal Politika. Alfa Yayınları.
Talas, C. (1981). Toplumsal Politikaya Giriş. S Yayınları.
Ülgener, S. F. (2006). İktisadi Çözülmenin Ahlak ve Zihniyet Dünyası. Derin Yayınları.
Yazıcı, E. (1999). Sendikal Hareket ve Yeni Misyon Arayışları. Şeker-İş Yayınları.
Zencirkıran, M. (2012). Küresel Sosyal Sorunlar ve Çözüm Arayışları. In Dünden Bugüne Türkiye’nin Toplumsal Yapısı, 3. Baskı. Dora Yayıncılık, Bursa.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 EUROASIA JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES & HUMANITIES
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.